طب فشاری یا فشار درمانی نوعی درمان جایگزین است که ریشه آن به طب سنتی چینی برمیگردد. در این روش تراپیست با استفاده از انگشتان یا کف دست خود به نقاط فشار موجود در امتداد چاکراههای بدن فشار وارد میکند. طب فشاری میتواند مزیتهایی از قبیل تسکین درد، رفع گرفتگی عضلات و ریکاوری بدن را در اختیار شما قرار دهد.
برای آشنایی بیشتر با طب فشاری، نحوه انجام آن، مزیتها و موارد منع استفاده از طب فشاری، با ما در این مقاله همراه شوید.
طب فشاری چیست؟
طب فشاری نوعی روش درمانی است که برای تسکین درد و تنش عضلانی استفاده میشود. نقاط مشخصی در اطراف بدن وجود دارند که در طب فشاری با استفاده از انگشتان به آنها فشار وارد میشود. این کار باعث تسکین درد و ریلکس کردن عضلات بدن میشود. طب فشاری به عنوان یک طب سوزنی ساده و بدون سوزن در نظر گرفته میشود.
طب فشاری یک نوع روش ماساژ باستانی است که ریشه در طب سنتی چینی (TCM) دارد. طب سنتی چینی نقاط فشاری مخصوصی را در بدن مشخص میکند که در امتداد چاکراهای بدن یا کانالهای انرژی واقع شدهاند. اعتقاد بر این است که در امتداد این کانالها انرژی نامرئی به نام انرژی چی (Qi) در جریان است. طب سنتی چینی این طور بیان کرده است که این 12 چاکرا به یکدیگر متصل هستند و مانند شبکه، یک سیستم ارتباطی را در سراسر بدن سازماندهی میکنند.
طب سنتی چینی بر این باور است که زمانی که یکی از نصف نهارها مسدود یا از تعادل خارج گردد، باعث بروز درد و تنش در بدن میشود. طب فشاری و طب سوزنی از انواع روشهای طب سنتی چینی هستند که تصور میشود به بازگرداندن تعادل چاکراها کمک میکنند.
بعد از یک جلسه فشار درمانی ممکن است که برای چند ساعت یا حتی یک روز احساس آرامش عمیقی داشته باشید. برخی از افراد نیز ممکن است در نقاط طب فشاری درد و کبودی احساس کنند. همچنین ممکن است که برای مدتی احساس سبکی در سر خود داشته باشید.
نحوه انجام طب فشاری
در یک جلسه طب فشاری، متخصصهای طب فشاری از انگشتان، کف دست، آرنج یا پاها و حتی دستگاههای مخصوص برای اعمل فشار به نقاط طب فشاری در چاکراهای بدن استفاده میکنند.
در طول جلسه، شما با به تن داشتن یک لباس کامل بر روی تخت ماساژ دراز خواهید کشید. تراپیست به آرامی روی نقاط طب فشاری بدن شما فشار وارد میکند. جلسات طب فشاری بین 20 دقیقه تا یک ساعت به طول میانجامند. گاهی اوقات برای رسیدن به نتایج دلخواه باید چندین جلسه طب فشاری انجام دهید.
برخی از طرفداران این روش ادعا میکنند که این روش نه تنها میتواند انرژی و بدن را درمان کند، بلکه تاثیرات زیادی بر روی ذهن، احساسات و روح انسان میگذارد.
پزشکی مدرن با این فرضیهها موافق نیست و حتی وجود چاکراهای انرژی را رد میکند. در عوض نتایج حاصل شده از طب فشاری را به عوامل دیگری مانند کاهش تنش عضلانی، بهبود گردش خون و افزایش آزاد شدن اندروفین (به عنوان یک مسکن طبیعی عمل میکند) نسبت میدهد.
نحوه انجام طب فشاری در خانه
یکی از مزیتهای طب فشاری این است که میتوانید آن را بر روی خودتان انجام دهید. شما میتوانید این روش را بر روی نقاط خاصی از بدنتان انجام دهید یا برای کل ناحیه دست یا پا خود استفاده کنید. برای انجام طب فشاری در خانه باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- نقاط طب فشاری را پیدا کنید.
- از انگشت شست یا اشاره برای ماساژ این نقاط به همراه فشار عمیق و ثابت استفاده کنید. این نقاط را با حرکاتی دایرهای شکل یا بالا پایین کردن انگشتان خود ماساژ دهید. هر نقطه را به مدت یک تا دو دقیقه ماساژ دهید.
- چشمان خود را ببندید و نفسهای آهسته و عمیق بکشید. ذهن خودتان را تنها بر روی انجام طب فشاری متمرکز کنید.
- این مراحل را هر چند بار که خواستید انجام دهید تا به نتیجه دلخواهتان برسید.
اگر میخواهید از طب فشاری برای درمان و برطرف کردن مشکل خاصی استفاده کنید، حتما از یک تراپیست و متخصص طب فشاری کمک بگیرید.
رایجترین نقاط فشار در بدن کدامند؟
بیش از صدها نقطه به عنوان نقاط فشار در بدن وجود دارد. رایجترین نقاط فشاری که در طب فشاری و طب سوزنی مورد استفاده قرار میگیرند، عبارتند از:
نقطه (LI 4): شبکه نرم و گوشتی که در بین انگشت شست و سبابه قرار دارد و اغلب برای تسکین سردرد استفاده میشود.
نقطه (LR-3): بر روی پا و در فضای بین انگشت شست پا و انگشت کناری آن قرار دارد.
نقطه (SP-6): به فاصله سه انگشت بالاتر از استخوان قوزک داخلی پا قرار دارد.
همچنین نقاط دیگری در پشت سر، گوشها، شانهها، آرنج، کمر، باسن، زانو و پاشنه پا وجود دارند که در طب فشاری بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
چه زمانی از فشاری طب استفاده می شود؟
فشاری یک تکنیک ماساژ تخصصی است که در موارد زیر استفاده میشود:
- پس از مصدومیت
- برای درد تسکین
- برای رفع گرفتگی
طب فشاری برای کمک به بهبود سلامتی و از آسیب دیدگی استفاده میشود. بروز آسیب دیدگی در بافتهای نرم میتواند به ایجاد بافت اسکار، افزایش تنش و ایجاد درد منجر شود. از طب فشاری برای کاهش تنش و درد با از بین بردن هر گونه بافت اسکار استفاده میشود. تکنیکهای فشاری فشاری، فشار عصبی را بر روی ناحیه آسیب دیده وارد میکند و جریان خون را به طور موقت محدود مینماید. با آزاد شدن فشار، گردش خون افزایش پیدا میکند و مواد مغذی میشود و آسیب وارد میشود. همچنین فشاری که به بافت اسکار وارد میشود، بافت فیبری را تحلیل کرده و باعث تراز مجدد فیبرها میشود.
طب فشاری برای درمان نقاط ماشهای و تسکین دردها مورد استفاده قرار میگیرند. نقاط ماشهای ناحیه حساسی از بدن هستند که باعث حرکت و درد در طول میشوند. درد ناشی از نقاط ماشهای میتواند در ناحیه دیگری از بدن نیز احساس شود.
طب فشاری به درمان تنشهای عدلانی نیز کمک میکند. افزایش تنش در عضله میتواند به گرفتگی و دردهای مزمن منجر شود. تکنیکهای فشاری طبی باعث افزایش جریان خون و افزایش دما در دمای میگردند. افزایش دما باعث شل شدن و در نتیجه کاهش سفتی و درد در آن ناحیه میشود.
فواید طب فشاری کدامند؟
طب فشاری برای بهبود سیستم گردش خون، سیستم لنفاوی و سیستم هورمونی بدن مفید خواهد بود. این تکنیک به تسکین استرس و اضطراب کمک میکند، کیفیت خواب را بهبود میبخشد، عضلات و مفاصل را ریلکس کرده، به درمان مشکلات گوارشی کمک میکند، سردرد و میگرن را به حداقل میرساند و همچنین برای کمردرد و گرفتگیهای ناشی از قاعدگی مفید میباشد.
با این حال دانشمندان بر این باورند که نتایج بدست آمده از تحقیقاتی که بر روی طب فشاری انجام شده است از دقت لازم برخوردار نمیباشند و نتایج بدست آمده احتمال زیادی از سوگیری را نشان میدهند. از همین رو به مطالعات بیشتری جهت اثبات تاثیرات و فواید طب فشاری نیاز میباشد.
اثرات جانبی طب فشاری
به طور کلی طب فشاری به عنوان یک روش ایمن در نظر گرفته میشود. اما اگر سرطان، آرتریت، بیماری قلبی یا یک بیماری مزمن دارید، قبل از دریافت درمان به وسیله طب فشاری، با پزشک خود مشورت داشته باشید.
افرادی که دچار مشکلات یا بیماریهای زیر هستند باید از انجام طب فشاری اجتناب کنند:
- افراد مبتلا به سرطان
- افرادی که بیماری استخوانی، آرتریت روماتوئید یا آسیب نخاعی دارند
- افرادی که دارای رگهای واریسی هستند
- خانمهای باردار
فرق فشار درمانی با ماساژ
با اینکه طب فشاری تا حدودی با تکنیکهای ماساژ مشابه است یا در برخی از ماساژها مانند ماساژ تریگر پوینت مورد استفاده قرار میگیرد، اما تفاوتهایی زیادی با ماساژ دارد.
طب فشاری یک روش پزشکی جایگزین است که از مفهوم جریان انرژی چی از طریق چاکراها استفاده میکند. این تکنیک با اعمال فشار یا مالش نقاط فشار یا نواحی رفلکس انجام داده میشود. در مقابل، ماساژ به دستکاری بافتهای نرم بردن برای درمان درد یا استرس اشاره دارد.
حرف آخر
از طب فشاری برای تحریک مسیرهای انرژی در بدن استفاده میشود. طب فشاری را میتوان بر روی نقاط طب فشاری، نقاط ماشهای و چاکراها انجام داد. چاکراها مسیرهای انرژی هستند که در بدن جریان دارند. با اعمال فشار بر روی این نقاط، طب فشار به کاهش درد، کاهش تنش و ریکاوری بدن کمک میکند. ماساژ تراپیستهایی که در مرکز ماساژ لاوندر فعالیت میکنند از طب فشاری به عنوان یک تکنیک ماساژ مفید جهت درمان مشکلات عضلانی استفاده میکنند.