ماساژ کمر به دو بخش ماساژ قسمت بالایی کمر و ماساژ قسمت تحتانی کمر تقسیم میشود. برای ماساژ هر کدام از این بخشها از تکنیکهای خاص ماساژ استفاده میشود. در این مقاله میخواهیم به ماساژ قسمت تحتانی کمر، تکنیکهای انجام آن و مزیت استفاده از ماساژ قسمت پایینی کمر بپردازیم.
ماساژ پایین کمر چیست؟
ماساژ قسمت تحتانی کمر بر روی طیف وسیعی از ماهیچهها از جمله ماهیچه پشتی بزرگ (لاتیسیموس پشتی)، ماهیچه چهارگوش کمری (کوادراتوس لومبار) و ماهیچههای راست کننده ستون فقرات که در نیمه پایینی کمر قرار دارند، تمرکز دارد. دلیل اصلی کمردرد در این ناحیه از بدن، سفتی عضلات است.
ماساژ قسمت تحتانی کمر به گرم شدن ماهیچهها و افزایش گردش خون کمک میکند و باعث میشود تا مواد مغذی بیشتری به بافتهای این بخش از بدن منتقل شود. همچنین با بهبود سیستم لنفاوی باعث خارج شدن سموم از ماهیچهها میشود.
برای مشاهده سایر مقالات ما در مورد ماساژ قسمتهای مختلف بدن از جمله ماساژ شکم، سر، سینه و … ، از صفحه ماساژ اعضای مختلف بدن دیدن فرمایید.
تکنیک های انجام تحتانی کمر
از تکنیک های کاربردی برای انجام کار با استفاده از می توان استفاده کرد. این تکنیکها عبارتند از:
- طب فشاری
- ورز داردن
- استفاده آزادسازی بافت مایوفاشیال
- تکنیک های پیچشی
- بادکش درمانی
طب فشاری (Acupressure) یکی از ماساژهای رایجی است که در طی ماساژ کمر استفاده میشود. در این روش با استفاده از انگشتان دست (شست و انگشت اشاره) بر روی نقاط خاصی از بافت نرم کمر فشار وارد میشود. استفاده از تکنیک طب فشاری به بهبود گردش خون در قسمت تحتانی کمر کمک میکند. از این تکنیک برای شکستن گرههای عضلانی نیز استفاده میشود. وارد کردن فشار به گرههای عضلانی باعث محدود شدن جریان خون به این نواحی و شکسته شدن بافت گرههای عضلانی میشود. زمانی که فشار از روی این نقاط برداشته میشود، جریان خون به این نقاط افزایش یافته و باعث رسیدن اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به این نواحی میشود. این کار به ترمیم عضله، کاهش سطح درد و در نتیجه افزایش آرامش عضلانی کمک میکند.
تکنیک ورز دادن (Kneading) به صورت منظم در ماساژ تحتانی کمر استفاده میشود. این تکنیک در نواحی دارای بافت نرم به کار گرفته میشود که شامل کشیدن و فشرده سازی آهسته عضلات است. این تکنیک به تبادل سلولی کمک میکند. با کشیده شدن و فشرده شدن عضلات، جریان خون و لنف به دلیل افزایش دمای ماهیچه افزایش پیدا میکند. تبادل سلولی باعث کاهش خستگی عضلانی و افزایش قدرت عضلات میشود. بافتهای همبند در حین ورز دادن کشیدهتر میشوند که در نتیجه باعث شل شدن و کاهش محدودیت حرکتی آنها میشود. با کاهش محدودیت بافتهای همبند، انعطاف پذیری افزایش پیدا کرده و سفتی عضلات کاهش پیدا میکند.
رهاسازی میوفاشیال (Myofascial release) در حین ماساژ قسمت تحتانی کمر استفاده میشود. در این تکنیک با استفاده از کف دستان و انگشتان، فشار ملایمی به قسمت پایینی کمر وارد میشود. این کار به افزایش دما فاسیا کمک میکند. فاسیا یک لایه پرده مانند است که عضلات را از هم جدا میکند و در صورت محدود شدن باعث ایجاد درد میشود. افزایش دمای فاسیا و کشیده شدن آن باعث شل شدن عضلات سفت و آزاد سازی تنش موجود در عضلهها میشود و در نهایت به کاهش درد منجر میشود.
تکنیک پیچاندن (Wringing) یک تکنیک معمول در هنگام ماساژ قسمت تحتانی کمر است. در این تکنیک بافت نرم در بین دست گرفته شده و در جهت مخالف و رو به داخل کمر پیچانده و کشیده میشود. این کار باعث ایجاد آرامش در عضلات میشود و به طور موثری درد را کاهش میدهد.
از روشهای بادکش درمانی (Cupping) نیز در ماساژ پایین کمر استفاده میشود. بادکش نوعی تکنیک است که با استفاده از دستگاه بادکش یا لیوان انجام میشود. بادکش به شل شدن فاسیا، رفع سفتی عضلات و بهبود گردش خون کمک میکند. در هنگام انجام بادکش، لیوانها بر روی بافت نرم قرار میگیرند و با ایجاد خلاء درون لیوان، باعث مکش ماهیچهها به داخل لیوان یا دستگاه بادکش میشود. این کار به کشش عضلات و افزایش خاصیت ارتجاعی بافتها منجر میشود. همچنین استفاده از بادکش باعث اتساع عروق میشود، در نتیجه رگهای خونی گشادتر شده و حجم خون بیشتری را انتقال میدهند. بهبود گردش خون باعث میشود تا اکسیژن بیشتری به عضلات منتقل شود و باعث قوی و سالم ماندن عضلهها میشود.
مزیت استفاده از ماساژ پایین کمر
استفاده از ماساژ پایین کمر، مزیتهای مختلفی را در اختیار شما قرار میدهد. این مزیتها شامل:
- افزایش دامنه حرکتی بدن با استفاده از ماساژ
- کاهش و تسکین درد با استفاده از ماساژ پایین کمر
- شکستن بافت اسکار توسط ماساژ
- حفظ و افزایش سلامتی عضلات با استفاده از ماساژ
چه زمانی از ماساژ پایین کمر استفاده کنیم؟
شرایط مختلفی وجود دارد که در آنها میتوانید از ماساژ پایین کمر استفاده کنید. این موارد شامل:
- دردهای حاد
- بعد از انجام عمل جراحی
- داشتن استرس
- سفت شدن عضلات
استفاده از ماساژ پایین کمر در هنگام دردهای حاد
ماساژ درمانی میتواند با مکانیسمهای مختلفی از جمله شل کردن عضلات، تاندونها و مفاصل دارای درد، آنها را تسکین دهد. ماساژ تحتانی کمر باعث میشود تا دروازههای انتقال درد از مغز به عصبها و بلعکس بسته شود.
ماساژ کمر میتواند سیگنالهایی که از سمت گیرندههای پوستی به مغز ارسال میشوند را مختل کند. اصطکاک ایجاد شده بین دست تراپیست و کمر شخص دریافت کننده ماساژ، سیگنال جدیدی مبنی بر دریافت نکردن پیام ایجاد درد را به مغز ارسال میکند. ایجاد اختلال در پیام باعث کاهش درد میشود.
در ضمن ماساژ باعث کاهش سفتی و تنش عضلانی و بهبود خاصیت ارتجاعی بافتها میشود. با کشش و شل شدن عضلهها، محدودیت به وجود آمده برای عضلات نیز بهبود پیدا میکند و در نتیجه به کاهش درد منجر میشود.
برای بهبودی سریعتر بعد از عمل جراحی
آسیب دیدگیها و انجام عمل جراحی میتواند تاثیرات مخربی بر روی بدن بگذارند. معمولا بعد از عملهای جراحی و شکافتن بافتهای نرم، ماهیچهها محدود میشوند و نمیتوانند به درستی حرکت کنند. در نتیجه باعث ایجاد سفتی و کاهش محدوده حرکتی ماهیچهها میگردد که خود منجر به ایجاد درد و ناراحتی میشود.
هدف ماساژ پایین کمر، کمک به بهبود اثرات جراحی با از بین بردن سفتی عضلات، شکستن بافت اسکار و تحریک سیستم لنفاوی است.
استفاده از ماساژ پایین کمر بعد از انجام جراحی باعث تخلیه لنفاوی، افزایش خاصیت ارتجاعی بافتها و افزایش اتساع عروق میشود. ماساژ باعث گشاد شدن رگها و خون رسانی به بافتهای این ناحیه میشود که در نتیجه باعث بهبود خاصیت ارتجاعی بافت و برطرف کردن محدودیتها و سفتی عضلات میشود.
بهبود گردش لنفاوی نیز به دفع ضایعات متابولیک کمک میکند و از انباشته شدن آنها در عضلات که باعث ایجاد خستگی و درد عضلانی میشود، جلوگیری میکند. یک سیستم لنفاوی کارآمد میتواند زمان بهبودی بعد از عمل جراحی را کاهش دهد و به تسکین دردها کمک کند.
تاثیر ماساژ پایین کمر بر رفع استرس
ماساژ پایین کمر به رفع استرس کمک میکند. بدن انسان میتواند هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی تحت تاثیر استرس قرار بگیرد. یکی از علائم رایج استرس در بدن، تنشهای عضلانی هستند. هدف ماساژ پایین کمر، کاهش اسرتس از طریق رفع گرفتگیهای عضلانی و از بین بدن استرس روانی است.
ماساژ پایین کمر به شل شدن عضلات و کاهش تنش در ماهیچهها کمک میکند. ماساژ باعث افزایش گردش خون و بالا رفتن دمای ماهیچهها میشود و در نتیجه خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری آنها افزایش مییابد. این کار به کاهش تنش و گرفتگی عضلانی کمک میکند. کاهش تنش و گرفتگی میتواند از نظر فیزیکی استرس را کاهش دهد.
ماساژ پایین کمر از نظر روانی نیز به کاهش استرس کمک میکند. ماساژ کمر باعث کاهش سطح هورمون استرس (کورتیزول) میشود. در طول ماساژ پایین کمر، سطح کورتیزول پایین آمده و به شخص اجازه میدهد تا از نظر ذهنی آرام شود و استرس او برطرف گردد.
استفاده از ماساژ پایین کمر برای درمان سفتی ماهیچهها
ماساژ پایین کمر میتواند به رفع گرفتگیهای عضلانی کمک کند. سفتی عضلانی بیشتر به دلیل وضعیت نامناسب، استفاده بیش از حد از عضلات و آسیب دیدگی به وجود میآید. در صورت عدم درمان، سفتی عضلهها میتواند محدود کننده و دردناک باشد.
ماساژ قسمت تحتانی کمر باعث ایجاد اصطکاک و در نتیجه افزایش گردش خون و دمای عضلات میشود. با افزایش دما عضلات، انعطاف پذیری بهبود پیدا میکند که خود باعث کاهش سفتی عضلات و کاهش محدودیت و درد میشود.
بعد از دریافت ماساژ پایین کمر چه احساسی خواهید داشت؟
این احتمال وجود دارد که بعد از ماساژ پایین کمر تا 24 الی 48 ساعت احساس درد داشته باشید که یک امر طبیعی است. اما این دردها باید کاهش پیدا کنند و در نهایت ناپدید شوند. علاوه بر این پس از دریافت ماساژ پایین کمر، تحرک و دامنه حرکتی کمر شما بهبود پیدا میکند، دردهای موجود در پایین کمر تسکین پیدا کرده، تنش و استرس فیزیکی و ذهنی کاهش مییابد و خواب شبانه بهتری را تجربه خواهید کرد.
هر جلسه ماساژ پایین کمر چقدر طول میکشد؟
بسته به نیاز و نوع مشکل شما، هر جلسه ماساژ پایین کمر ممکن است مدت زمان متفاوتی طول بکشد. اما به صورت میانگین یک جلسه ماساژ پایین کمر میتواند در حدود 60 الی 90 دقیقه زمان ببرد.
عوارض جانبی و موارد منع استفاده از ماساژ کمر
در صورت انجام اصولی ماساژ پایین کمر، این روش ماساژ کاملا بیخطر میباشد. فقط گاهی تا یک الی دو روز بعد از دریافت ماساژ، احساس درد خواهید داشت. همچنین، موقعیتها و بیماریهایی وجود دارد که بهتر است از انجام این ماساژ اجتناب کنید:
- افراد دارای بیماریهای کلیوی
- اگر تب شدید دارید از انجام ماساژ خودداری کنید.
- افراد مبتلا به سرطان
- افراد دارای فشار خون کنترل نشده
- افراد دارای التهاب شدید
- زنان باردار
همچنین در هنگام انجام ماساژ پایین کمر، به هیچ وجه نباید مستقیما به استخوان ستون فقرات فشار وارد کرد.
حرف آخر
ماساژ پایین کمر بر روی طیف وسیعی از عضلاتی که در اطراف ناحیه تحتانی ستون فقرات واقع شدهاند، اعمال میشود. برای انجام ماساژ پایین کمر از تکنیکهایی مانند طب فشاری، ورز دادن، رها سازی میوفاشیال و بادکش استفاده میشود. این ماساژ میتواند به درمان دردهای حاد، جراحتهای پس از جراحی، سفتی عضلات و استرس جسمی و ذهنی کمک کند.
توصیه میکنیم که برای انجام ماساژ پایین کمر، حتما از تراپیست حرفهای کمک بگیرید. ماساژ درمانگرهای ما از ماساژ پایین کمر برای رفع تنشها، تسکین درد، شکستن بافت اسکار و رفع سفتی عضلانی استفاده میکنند. شما میتوانید با استفاده از خدمات ماساژ در خانه مرکز ماساژ لاوندر، ماساژ قسمت تحتانی کمر را در فضای آرامش بخش خانه خود دریافت کنید.